ZONGULDAK ŞUBEMİZDEN SGK ÖNÜNDE EYLEM: ENFLASYON FARKI ZAM DEĞİLDİR! EK ZAM İSTİYORUZ!

526

Zonguldak Şubemiz, 15 Aralık 2021 Çarşamba günü Sosyal Güvenlik Kurulu İl Müdürlüğü önünde “Enflasyon Farkı Zam Değildir, Ek Zam İstiyoruz” talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya KESK’e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri de katılarak destek verdi.

Şube Başkanımız Hayri Anıl ÇETİN tarafından okunan açıklama aşağıdadır:

“Bugün öncelikle Konfederasyonumuzun 8 Aralık’ta kutladığımız 26 Kuruluş Yıldönümü sebebiyle mücadelemizde yitirdiğimiz arkadaşlarımızın anısı önünde onları saygı ve minnetle anıyor, mücadelelerinin mücadelemizde yaşadığını ifade etmek istiyorum.

Kamu emekçileri olarak fili ve meşru bir hatla direne direne kurduğumuz sendikalarımızın tüm baskılara rağmen emek, barış ve demokrasi mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini bu anlamlı günde ülke genelinde insanca bir yaşam talebi ile alanlara çıkarak dosta düşmana bir kez daha gösteriyoruz.

Komşusu açken tok yatan bizden değildir söylemi ile iktidara gelen, bu ülkeyi 19 yıldır yöneten siyasi iktidar içler acısı bir noktaya gelmiştir.

Pandemi döneminde işyerlerini açamadığı için devletten destek bekleyen esnafın nankörlükle suçlandığı, ekonomik gerekçelerle intihar eden yurttaşlarımız için, ‘intiharların gerekçesi ekonomik nedenler olsa toplumun yarısı intihar ederdi’ diye alay konusu edildiği, açlıkla boğuşan yurttaşlarımıza ilişkin muhalefetin geliştirdiği tepkilere karşı, ‘bu ülkede aç varsa o zaman açları da siz doyurun’ söylemine kadar varmış olup, ibret alınması gereken bir süreci yaşıyoruz.

Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü diyenlerin kendileri dışındaki herkese yönelik kurdukları kin ve nefret dili üzerinden toplumu kutuplaştırdıkları iktidarlarını kutuplaştırma siyaseti ile sürdürmeye çalışıyorlar. Ama bizler biliyoruz ki, bu kadar ağır koşullara mahkum değiliz, biz emekçiler asla seçeneksiz olmadık bu günde seçeneksiz değiliz.

Mutlu bir azınlığın sürekli olarak servetine servet kattığı, başta gençler ve kadınlar olmak üzere milyonlarca yurttaşımızın işsiz olduğu, milyonlarca emekçinin açlık sınırı altında asgari ücrete mahkûm edildiği, çiftçinin mahsulünün tarlada kaldığı, esnafın kepenk kapattığı bir düzende haklarımıza sahip çıkmak taleplerimiz için mücadele etmekten başka bir seçeneğimizin olmadığını biliyoruz.

Değerli Basın Emekçileri Sevgili Mücadele Arkadaşlarım;

Gençlerimize KYK borcunu ödeyemediği için haciz işlemi uygulayan siyasi iktidarın milyonlarca dolar kredi borcunu ödemeyen yandaşlarına ihale üstüne ihale verdiği bir düzende merkez bankasının 128 milyar dolar rezervinin buharlaşması siyasi iktidar tarafından bir varmış, bir yokmuş kıvamında masal gibi yurttaşlara anlatılmaya çalışılarak ört bas edilmeye çalışılıyor.

Yargı talimatla, maliye ve SGK yapılandırma adı altında aflarla faaliyetlerini sürdürüyor. Ülkeyi AŞ gibi yöneteceğiz diyenlerin getirdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde hak hukuk adalet talebi her geçen gün yükselirken kamu kurumlarında liyakat yerlerde sürünüyor.

“Döviz kurlarındaki artış karşısında dolarla mı maaş alıyorsunuz” yaklaşımını öne çıkaran siyasi iktidar, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yaparken maaşlarımız her ay erimeye devam ediyor.

İktidar geçmiş yıllarda hedeflediği enflasyon oranları, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarıyla bile uyuşmamış, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları iktidarın açıkladığı oranlarının en az iki katı olarak gerçekleşmiştir. Yaşadığımız ekonomik kayıplar yüzdelik zamlarla telafi edilme aşamasını çoktan geçmiştir. 2021 TİS Sürecinde öncelikli talebimiz olan 9.600, TL yoksulluk sınırı en düşük Kamu Emekçisinin maaşı olarak verilmelidir.

Açıklamanın ardından taleplerimiz şu şekilde sıralandı:

  • TÜİK’in açıkladığı gerçek olmayan enflasyon rakamlarına göre değil, Bağımsız iktisatçılardan oluşan kuruluşların ve sendikamızın açıkladığı enflasyon verilerine göre “EK ZAM talep ediyoruz!
  • Güvenceli çalışma, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz!
  • Emek hırsızlığına dönüşen mülakat uygulamalarının son bulmasını, liyakatın esas alınmasını istiyoruz!
  • Kamusal emeklilik sisteminin güçlendirilmesini, Bireysel Emeklilik dayatmasına son verilmesini istiyoruz!
  • Her türlü ek ödemenin emekli maaşlarına dâhil edilmesini istiyoruz!
  • Haksız ve hukuksuz bir şekilde keyfi olarak ihraç edilen Büro Emekçilerinin işlerine iade edilmesini istiyoruz!
  • Kamuda mobbing uygulamalarının son bulmasını istiyoruz!
  • Vergi dilimi marifetiyle maaşlarımızın erimesinin önüne geçilecek bir düzenleme yapılmasını istiyoruz!
  • Kamuda yoksulluk sınırı altında maaş uygulamasına son verilmesini istiyoruz!