KAMUOYUNUN VE KAMU EMEKÇİLERİNİN DİKKATİNE!

558

MEMURLAR NET sitesinde 6 Eylül 2021 tarihinde, “KESK 17 Ekim’de Miting Düzenleyecek” başlığıyla bir haberin yer alması ( https://www.memurlar.net/haber/994353/kesk-17-ekim-de-miting-duzenleyecek.html ) nedeniyle bir açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur.

2022-2023 yıllarını kapsayan ‘toplu sözleşme’ süreci altı milyon kamu emekçisi ve emeklisi için ağır kayıplarla sona ermiştir. Yandaş Konfederasyon satış sözleşmesine yönelik tepkiler karşısında bir kez daha yalan, çarpıtma ve rakamlara takla attırarak farklı bir tablo ile gerçekleri gizleme yoluna gitmektedir.

Yalanlardan biri de sendikal ayrımcılığın ilk kez bu kadar açıktan ilanı olan %1 baraj konusuna dairdir.

 Konuya ilişkin konfederasyonumuz 4 Ekim 2021 tarihinde kapsamlı bir açıklama yapmıştır. ( https://kesk.org.tr/2021/10/04/kamu-emekcilerine-cagrimizdir-1-barajinin-arkasina-saklananlarin-yalanlarina-itibar-etmeyin/ )

Bilindiği üzere; şimdiye kadar, toplu sözleşmelerde toplu sözleşme ikramiyesinden ayrımsız bütün sendika üyeleri yararlanıyordu. 2022-2023 yıllarına dair TİS mutabakat metnindeki 23. Madde ile “375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde yer alan “üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine” ibaresi, “kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az %1 ’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine” şeklinde değiştirilmiştir.  Bu nedenle kamuda örgütlü toplam 233 sendikadan 192 sendikaya üye binlerce memur toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacaktır.

Düzenleme; ILO’nun 111 No’lu Ayrımcılık (İş ve Meslek) Sözleşmesine, Kamu Hizmetinde Örgütlenme Hakkının Korunmasına ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin 151 Sayılı Sözleşmesine, 135 sayılı İşçi Temsilcileri Sözleşmesine, 87 No’lu Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi’ne, 98 No’lu Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı Sözleşmesi’ne, ILO Uzmanlar Komitesi’nin çok sayıda ihlal raporlarında da yer alan kararlarına, AİHS 11. Maddesine, çok sayıda AİHM kararına, mevcut anayasanın özgül ayrım yasakları ve genel anlamda eşitlik ilkesini düzenleyen 10. Maddesine, serbestçe sendika seçme hakkını düzenleyen 51. Maddesine, “Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması” başlıklı 13. Maddesine, Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir” denilen 128. Maddesinin 2. Fıkrasına, devletin pozitif yükümlülüklerine AYKIRIDIR!

Konfederasyonumuz yaklaşımını en genel hatlarıyla bu çerçevede kamuoyu ve kamu emekçileriyle her fırsatta paylaşmaktadır.

Ancak MEMURLAR NET sitesinde yer aldığı şekliyle 17 Ekim 2021 tarihinde merkezi bir miting kararımız yoktur.

Nitekim MEMURLAR NET sitesi her ne kadar kaynak olarak Cumhuriyet Gazetesini göstermiş ise de, Cumhuriyet Gazetesindeki haberde de Konfederasyonumuzun 17 Ekim’de bir miting yapacağına dair bir ibare bulunmamaktadır.

Kamuoyu ve kamu emekçilerini bilgilendirirken, bu vesile ile bir kez daha tüm kamu emekçilerini yandaş sendika tekeli yaratmaya dönük yalanlara itibar etmemeye, sendika seçme özgürlüğünü ortadan kaldıran tüm saldırılara karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.  

Yürütme Kurulu