SAMSUN ŞUBEMİZ, AÇIKLANAN ENFLASYON RAKAMLARINA İLİŞKİN BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

496

Samsun Şubemiz, açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin görüş ve taleplerimizi 6 Temmuz 2021 Salı günü düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.

Şube Başkanımız Yılmaz Tuluk tarafından yapılan açıklama aşağıdadır:

BASINA VE KAMUOYUNA

Toplu Sözleşme dönemine giderken 2021 yılı ilk altı aylık enflasyon rakamları dün açıklandı.

Kamu emekçileri ve emeklilerini kapsayacak olan 2022 ve 2023 yıllarında geçerli ücret ve sosyal ödemelerin belirlenmesi süreci, Ağustos ayında başlıyor.

Yasaya göre en fazla üyeye sahip üç konfederasyon temsilcilerinden oluşan kamu görevlileri sendikaları heyetinde imza yetkisi ise Memur-Sen’e ait.

Milyonların yoksullaşmasında büyük etkisi olan, geçmiş 5 toplu sözleşmeden 4’ünde imzası bulunan, geçen toplu sözleşmeyi de hakem heyetine gönderen yetkili sendika, konfederasyonların toplu sözleşme masasındaki varlığını “çok başlılık” olarak değerlendiriyor, görüşmelere tek başına girmeyi istiyor. Diğer konfederasyonların kamu emekçilerinin taleplerini gündeme getirmesine dahi tahammülleri yok. Kamu emekçilerinin sorun ve taleplerinin gündeme gelmemesi yetkili sendika tarafından adeta toplu sözleşme maddesi haline getirilmiş durumda.

2019 yılında danışıklı döğüş ile hakem heyetine başvuran yetkili sendikanın gayretiyle iktidar, 2020 ve 2021 yılı maaş artışını o yılki mevcut enflasyon beklentisine göre yılın ilk altı ayında yüzde 3 ve sonraki altı ayında yüzde 3 olarak belirledi.

Ancak 2020 yıllık enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle yüzde 3 lük zam oranının üzerine enflasyon farkı eklendi ve nihai artış memur maaşlarında yüzde 2021’in ilk  altı ayında % 7,36, emekli maaşlarında ise yüzde 8,36 oldu. 2021 yılı ikinci yarısında ise %3 zam oranına ilaveten enflasyon farkı olarak 5,45 eklenip toplamda %8,45 artış olacak.

Büro Emekçileri Sendikası olarak memur ve emekli maaşlarına yapılan bu zam oranlarının gerçek enflasyonun çok altında kaldığını, BES-AR olarak yaptığımız çalışmanın sonucu olarak yıllık enflasyon rakımının %37,03, altı aylık ise %20,01 çıktığını buradan kamuoyuna ilan ediyoruz.

Değerli basın emekçileri;

Cumhuriyet Hükümet rejimi zam oldu, emekçilerin üzerine yağıyor. Saray rejimi aynı günde kısa çalışma ödeneğini kaldırarak, milyonlara işsizliği dayattı hem de elektriğe %15, doğalgaza %12 zam yaptı. Öğrenci harçları, içkiler ve LPG zamlandı. Aynı gün Emine ERDOĞAN porsiyonları küçültmeyi tavsiye etti. Başkanlık sistemi ile beraber politik ve ekonomik kriz derinleşti. Yönetemeyen iktidarın acısını emekçiler ve halk çekiyor. Başkanlık sisteminin uygulandığı son 3 yılda elektriğe %122 zam yapıldı.  Emekçileri sadece elektrik şirketleri sömürmüyor, aynı zamanda %29 vergi ve fonlar ile hazineye emekçiler milyarlar aktarıyor.

Ayda bir doğalgaz bulan Hükümet, ne yazık ki her ay otomatiğe bağladığı doğalgaz zammı ile %12 ekleyerek orta direği çökertti. Zam yokmuş gibi “fiyat ayarlaması” adı altında artışlar pazarda, markette kısaca her yerde devam ediyor. Çift maaş, huzur parası, lüks arabalar, şatafatlı yaşamdan vazgeçmeyen yöneticiler emekçilere zamdan başka hiçbir şey vermiyor. Gelir paylarına düşeni alamayanlar, vergilerden ve fiyat artışlarından paylarına düşeni fazlasıyla almaya devam ediyorlar.

Her güne yeni zam haberleriyle uyanmak istemiyoruz. ARTIK YETER DİYORUZ!

Bu düzen bizi her gün yoksullaştırıyor. GEÇİNEMİYORUZ!

Son 3 yılda elektriğe %122 zam yapılırken, kamu emekçilerine %3 zammı reva gören, destek veren yetkili ama hiç etkili olmayan sarı sendikalar bu halk sizi asla unutmayacak ve hesap soracak.

Sendikalar varlıkları gereği üyelerinin ve tüm çalışanların kazanmış haklarını korumak ve geliştirmek için kurulmuştur. Dün 81 ilde enflasyon oranlarına karşı eylem gerçekleştiren GDO’lu, hormonlu, etkisiz, yandaş IBAN’a para atan din ve imandan sorumlu Hükümet sendikası baktı ki koltuklar sallanıyor, ekonomi çökük durumda dün seyyanen zam istedi.

Buradan kamu emekçilerine sesleniyoruz, sendikacılığı ayaklar altına alan bu kara zihniyetleri sorgulayın. Her gün emekçiler ekonomik kriz nedeniyle intihara sürükleniyor

BES-AR olarak yaptığımız hesaplamalara göre yıllık gerçek enflasyon %37,03; altı aylık ise %20,01 olarak gerçekleşmiştir. İkinci altı ay için verilmesi gereken enflasyon farkı %17,01’dir. İktidardan gerçek enflasyon oranlarında kayıplarımızın karşılanmasını ve önümüzde başlayacak TİS görüşmelerinde bu rakamların üzerine %7 büyümeden refah payımızı istiyoruz.

Büro Emekçileri Sendikası olarak sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek ücret, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek için verilecek mücadelede yan yana omuz omuza olmaya çağırıyoruz.

Yaşasın örgütlü mücadelemiz. 06.07.2021

Yılmaz TULUK

Şube Başkanı