SİVAS’I UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!

212


Otoriter, gerici ve faşizan zihniyet, bundan tam 22 yıl önce Sivas Madımak Otelinde 35 ilerici, aydın, yurtseverimizi yakarak katletti. Ve Sivas’ta kendini gösteren gerici zihniyet bugün Ortadoğu’da IŞİD maskesiyle insanları diri diri yakmaya, insanlığa ait tarihi/kültürel mirası yerle bir etmeye devam ediyor!
1993 yılında Sivas’ta yaşananlar, tıpkı çorum’da,
Maraş’ta, Malatya’da devlet destekli ırkçı/gerici saldırılar ve bizzat
“devlet”
tarafından yönlendirilen 1 Mayıs 77 Taksim, Gazi ve ümraniye mahalleleri ve de Roboski’de yaşananlar gibi, yakın tarihimizin en korkunç katliamlarından biridir.
Bu katliamların ardındaki gerçekler hala ortaya çıkarılmadığı gibi Sivas Katliamının failleri de zaman aşımı kararıyla devlet eliyle kurtarılmıştır. Cezalandırılmamaları bir yana, ülkeyi faşizmin karanlığıyla kuşatanlar ve Sivas’ta olduğu gibi birçok katliamın bizatihi sorumluları olanlar makamlar ve payeler verilerek ödüllendirilmiş, failler “kahraman” olarak ilan edilmiştir.
Sivas Katliamına ilişkin nefret ve insanlık suçlarını özendirici nitelikteki zamanaşımı kararı, bugün iktidar anlayışının reddettiği bütün kimlik, inanç grupları ve mezheplerine yönelik yeni katliamlara zemin hazırlamış, ırkçı-şoven anlayışla halklar arasındaki mesafe daha da açılmıştır.
AKP hükümeti, iktidara geldiği tarihten bu yana farklı dilleri, inançları ve farklı kültürleri “tek dil, tek din, tek millet” anlayışıyla baskılayarak gerici zihniyetin kendisini yeniden yeniden üretmesine olanak sağlamış, mezhepçi ve otoriter anlayışıyla halkların barış içinde ve kardeşçe birarada yaşama zeminini zehirlemek istemiştir.
Unutulmasın ki insanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır!
Bundan 22 yıl önce 2 Temmuz’da Sivas’ta yaşananları hatırlamak, Sivas’ın çorum’un, Malatya’nın, Maraş’ın, 1 Mayıs 77 Taksim’in, Roboski’nin, Gezi direnişinin, 5 Haziran’da Diyarbakır’da kaybettiklerimizin hesabını sormaktır.
KESK olarak, Sivas katliamında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, katliamı gerçekleştirenleri ve destekçilerini bir kez daha lanetliyoruz! üzerimizdeki bütün baskılara rağmen, ülkemizi gericiliğe ve ırkçı-şoven odaklara asla teslim etmeyeceğiz.
Kirli ve karanlık tarihin parçalarından birisi olan Sivas Katliamı’nın hesabı sorulmadan, gerçek sorumluları ortaya çıkarılıp yargılanmadan bu dava kapanmayacaktır.
Yürütme Kurulu