Başta gazetem
Cumhuriyet
olmak üzere yanaşmayan medyanın, açıklanması halinde ekonominin zora gireceği resmen duyurulan Cumhurbaşkanlığı Sarayı harcamalarını ayrıntısıyla tartışarak ne kadar önemli bir görevi yerine getirdiği iyice ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı
Erdoğan, bu tartışmadan büyük rahatsızlık duyuyor.
Ne edepsizliğimiz kaldı dünkü TOBB İstişare Konseyi’nde yaptığı konuşmada, ne saraya teker takmadığı, ne de ağaç kesilmesinin bir yalan (!)olduğu. . .
Kabul edelim ki işadamlarının, geleneksel toplantısını kendi salonlarında değil de nizami dizilişten, ritmik ve periyodik alkışlarına kadar, adeta askeri birlik görüntüsü verdikleri Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapması iyi bir fikirmiş. . .
Ama konumuz bu değil şimdi.
Konumuz, Erdoğan’ın saray tartışmasından yakınırken neresini düzeltmeye kalksak elimizde kalacak olan Westminster Sarayı örneği. . .
Cumhurbaşkanı, Westminster Sarayı restorasyonunun 3 milyar Avro’ya mal olduğunu, bunun da 5 milyar dolar anlamına geldiğini söyledikten sonra şu şakacı anekdotu paylaşıyor:
“Geçenlerde konuğum
Cameron’a
(İngiltere
Başbakanı) sordum, ‘Var mı orada yaygara’
diye. O da ‘Yok, normal şeyler bunlar’ dedi. “
Şimdi gelelim tanesi 5 bin liralık klozetlerin, metrekaresi 8 bin liralık buhar banyosunun hesabını, İngiltere’deki restorasyon üzerinden kapatmaya çalışan Erdoğan’ın bilgi yanlışlarına:
1.
Cumhurbaşkanı içinde çalışmaya başlasa da tartıştığımız sarayın inşaatı halen sürüyor. Güncel bir yapıdan bahsediyoruz yani.
– Westminster Sarayı 900 yıllık tarihiyle UNESCO’nun Kültürel Miras Listesi’nde. Tarihi var. Geçirdiği büyük yangından sonra yeniden inşa edilip bugünkü yapısına kavuştuğundaysa bu topraklarda 2. Mahmut padişahtı. En az 200 yıllık bir yapının restorasyonundan söz ediyoruz.
2. Erdoğan, İngiltere’deki restorasyondan bitmiş bir iş gibi söz etti ama Westminster Sarayı’nın restorasyonuna henüz başlanmadı bile. Sadece karar alındı, ekip oluşturuldu. Laura Kuenssberg imzasını taşıyan 14 Kasım 2014 tarihli BBC haberine göre Westminster’ın restorasyonunun başlaması 2020 yılını bulabilir.
3.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı, “kaçak”. Yargı kararlarına rağmen inşa edildi.
Aynı makalede, Westminster’ın restorasyonu için kanun çıkarılması gerektiği, bunun da ancak 2015’teki genel seçimden sonra mümkün olabileceği belirtiliyor.
4. Erdoğan’ın “yaygara” olarak nitelediği demokratik tepkiler, İngiltere’de özgür basın tarafından gündeme taşınıyor. Aynı haberde, “içeriden bir kaynağa”
dayanılarak en az 2 milyar, en fazla 3 milyar Avro’ya mal olacağı hesaplanan bu restorasyon maliyetinin “Utanç
verici derecede pahalı olduğu” belirtiliyor.
5.
Vergi yükümlüsünün, büyük bir kültürel miras olmasına karşın, “utanç verici pahalı”
bulduğu Westminster’ın bulunduğu ülke olan İngiltere’de kişi başına düşen milli gelir 37 bin dolar.
Türkiye’nin milli geliri tam altı yıldır 10 bin dolarda patinaj yapıyor. Bu durum, bizzat bu hükümetin bakanlarınca, “orta gelir tuzağı” diye nitelenmekte.
Bu veriler ışığında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı harcamalarını gündeme taşıyarak “yaygara
koparmaya” devam edeceğiz.
13. 12. 2014 – CUMHURİYET