Elektriğin, bilgisayarın, telefonun olmadığı, dünyanın düz bir tepsi zannedildiği çağlarda insan evladı, gökyüzüne bakıp hayata dair anlamlar çıkarmaya çalışırdı.
Bu dünyada yıldızlar mitolojik kahraman ve hayvanlara benzetilir, kuyruklu yıldızlar ise kıyametin habercisi olarak yorumlanırdı.
Bugün
insan evladı hâlâ gökyüzüne bakarak hayatı ve kendini anlamaya çalışıyor. Ancak son 200 yılda, Newton ve Einstein
gibi büyük bilim insanları sayesinde yaşam, dünya ve evren hakkında olağanüstü bilgiler elde ettik.
Artık kuyruklu yıldızların kıyamet alameti olmadığını biliyoruz: Kuyruklu yıldızlar, Güneş Sistemi’nin oluştuğu 4. 5 milyar yıl öncesinden kalan buz ve kaya yüklü parçalar. . .
Ve halen milyarlarcası, Güneş ve gezegenlerin çekim kuvvetinin etkisiyle uzayda dönüp duruyor.
12 Kasım 2014 ise, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kayda geçti: İnsan, ilk kez bir kuyruklu yıldıza robot indirdi!
çamaşır makinesi kadar
Boş verin cüppeli hoca hezeyanlarını, komplo teorilerini ve dünyayı hâlâ düz bir tepsi zannedenleri. . .
Kuyruk yıldız misyonu, insanlık için büyük bir adım. İyi de neden?
* Bugünü ESA’daki (Avrupa Uzay Ajansı) bilim insanları 20 yıl önce kurguladı. Rosetta 10 yıl önce uzaya fırlatıldı.
* Bir minibüs büyüklüğündeki Rosetta, 2004 yılından beri uzayda tam altı milyar kilometre kat etti. Yol üzerinde iki kuyruklu yıldız, iki göktaşı ve iki gezegen hakkında bilgi topladı.
* Nihayet Rosetta, Ağustos 2014’te 67P/ Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldıza ulaştı ve geçen hafta Philae adındaki robotu yolladı.
* Bir çamaşır makinesi büyüklüğü ve ağırlığındaki Philae’nin başarılı bir şekilde kuyruk yıldıza inmesi başlı başına büyük olay.
* Rosetta misyonu, 1. 5 milyar dolara mal oldu. Bu rakam modern bir denizaltının ancak yarısı veya üç adet Airbus jumbo uçağının masrafına eş. . . Bilim ve teknolojide binlerce yeni iş alanının açılmasına, yeni buluşların yapılmasına olanak sağlayan Rosetta’dan elde edilen bilgilerin değeriyse ölçülemez.
Yaşamın yapı taşları
The Guardian’ın bilim yazarı Usama Hasan, uzayın bir ucundaki taş parçasına inmenin faydalarını şöyle yazmış:
1- Milyarlarca yıl önce Dünya’yı bombalayan kuyruklu yıldızlar sayesinde sayesinde okyanusların ve dolayısıyla yaşamın ilk yapı taşlarının oluştuğuna dair kanıt çok. Rosetta sayesinde bir kuyruklu yıldızın neden oluştuğuna dair ayrıntılı bilgiye ulaşacağız.
2- Kuyruklu yıldızlarda bulunan organik moleküller, Dünya’da yaşamın nasıl başladığına dair önemli ipuçları içeriyor. Bir başka deyişler insanın, çamurdan değil de gökyüzünde uçuşan kaya parçalarından oluştuğu bilgisi teyit edilecek.
3- Rosetta misyonu, uzay ve düşük enerjili teknolojilerin geliştirilmesi için sayısız faydaya kapı açacak. Bazı teknolojileri ileride ev gereçlerinde bile kullanabileceğiz.
4- Dünya’yı bekleyen en büyük “uzaysal” tehlikelerden biri, bir göktaşı veya kuyruklu yıldızın çarpma ve hepimizi yok etme ihtimali. Rosetta misyonu sayesinde herhangi bir uzay cismine inip, yönünü değiştirme şansımızı artırdık!
Daha ne olsun?
BUZDAN çIKAN YAŞAM* Buzdan oluşan kuyruklu yıldızlar, Güneş’e yaklaştıkça eriyor ve böylece mikroskopik toz görüntüsü oluşuyor.
* Rosetta şimdiden kuyruklu yıldızı oluşturan organik molekülleri, çekirdeğini ve etrafını çevreleyen gazın kimyasal oluşumlarını inceleyerek tarih yazdı.
* çekirdeğin içeriği, Güneş Sistemi ve gezegenlerin nasıl yaşanabilir hale geldiğini daha iyi anlamamızı sağlayacak.
* Rosetta’nın adı, Mısır
hiyerogliflerini çözmede kilit rol oynayan “Rosetta taşı”ndan adını alıyor. Philae ise Yunancada “dostluk, arkadaşlık” anlamına geliyor. (Kaynaklar: Slate.com, Guardian ve NYT)
15. 11. 2014 – MİLLİYET