ZAFER DİRENEN EMEKÇİNİN OLDU, DARPHANE GREVİ KAZANIMLA SONUÇLANDI!

222

249 işçinin çalıştığı Darphane’deki grev sonlandı. En düşük işçi aylığı net 2 bin 371 lira 92 kuruşa yükseldi.

[kck]a class=’goster’ href=’http://bes.org.tr/resimup/resim_yukle.php’bolum=haber&id=855[shrp]’ id=’goster’ name=’1523327dcb8e15.jpg”>


]

Grevin bittiğini açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ‘Uzun çalışmalar sonucu bugün itibarıyla 249 işçinin çalıştığı Darphane’deki grev sonlandırılmış bulunmaktadır’ dedi.

Darphane’de işçiler, düşük maaş sorununun yanı sıra sosyal haklarının ve uygunsuz çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönünde adım atılmaması nedeniyle de greve çıkmıştı. İşçilerin talepleri arasında ‘cezaevi koşullarında’ yaşar gibi çalışmamak ve x-ray cihazı geçişi zorunluluğunun hamilelik gibi durumlarda kaldırılması gibi maddeler de vardı.

[kck]a class=’goster’ href=’http://bes.org.tr/resimup/resim_yukle.php’bolum=haber&id=855[shrp]’ id=’goster’ name=’1523327e660864.jpg”>


]

İşçilerin özgürlüklerini engelleyecek derecede yoğun güvenlik önlemleri altında çalışan Darphane’de süren grev boyunca, devlet eliyle grev kırıcılığı yapıldı. Tütün ve alkol bandrollerinin tükenmesi üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı, söz konusu bandrollerin Darphane dışında basımına izin verdi, ardından da bu konuda yönetmelik değişikliği yaptı. Açık grev kırıcılığı kapsamına giren uygulama için yapılan açıklamada, Basın-İş Sendikası aynı zamanda ‘bandrol güvenliğinin’ sıfıra indiğine de dikkat çekmişti.